MIC ISTORIC
Prima referire la şcoala din Ceanu Mare cunoscută de noi se datează la 1784: „Câteva indicii din Arhiva Mitropoliei Blajului dau următoarele localităţi cu şcoli în epoca iosefină (1784) ... Cercul Cojocnei: Aiton, Ceanu Mare, Dezmir, Rediu”.
Istoricul Nicolae Albu vine cu alte informaţii „Cianul Mare – 1804 – diacul Bâzgă Nicolae... a învăţat aici diecia şi a rămas aici tot diac 10 ani apoi s-a mutat la Inoc pe 6 ani. În amândouă locurile şi-a purtat vrednicia la învăţarea pruncilor”.
În efervescenţa deşteptării naţionale renăscute pe Câmpia Blajului la 1848, actul construirii unei şcoli româneşti în Ceanu Mare prilejuieşte largi dezbateri în presa vremii.
Iată dar un emoţionant document, pentru gândirea şi speranţele românilor de după 1848, care şi-au pus toate nădejdile în lumina ce va izvorî din lăcaşul inaugurat.
În privinţa datei înfiinţării şcolii primare de stat din Ceanu Mare nu se poate afirma cu convingere anul, deoarece lipsesc părţi din arhiva şcolară, iar datele vehiculate sunt incerte. Tot aşa nu se poate afirma data construcţiilor localurilor de şcoală, în Şematisme apărând doar „şcoală din lemn”, cea confesională de lângă biserică fiind edificată probabil în 1850. Cea din marginea de vest a satului, denumită „din sus”, clădită din cărămidă, este şcoala de stat edificată în 1892. Cele două şcoli funcţionează în paralel până prin 1924, când localul şcolii confesionale devine casă parohială şi se amenajează un alt local din centrul satului, într-o clădire mare din cărămidă. Localul, purtând iniţial denumirea de „Vendeglău” devine apoi „şcoala din jos”, pentru ca după 1948 să fie numită „Ciclu”, aici funcţionând clasele ciclului II până în anul 1966, când se edifică actualul local de şcoală modern.
ȘCOALA GIMNAZIALĂ
CEANU-MARE
jud.CLUJ
(c) 2023
Școala Gimnazială Ceanu-Mare